Søk

Statsbudsjett 2023:

Positivt med grønnere budsjett

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og statsminister Jonas Gahr Støre.
AVTALE: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) la fram forslag til statsbudsjett 6. oktober. Etter drøyt tre uker med forhandlinger, kunne de i går presentere en budsjettavtale som er inngått med SV. Foto: Celine Lyse Augdal/Finansdepartementet
|
Publisert:
30. november 2022

– Det er ­positivt at regjeringens avtale med SV gjør at vi får et grønnere statsbudsjett neste år. Både kommuner og kommunale selskaper er viktige bidragsytere i den grønne omstillingen.

Det sier Pia Farstad von Hall som er direktør for samfunnskontakt i Samfunnsbedriftene.
Regjeringen ble i går enig med SV om en budsjettavtale, etter å ha forhandlet siden 7. november. Nå skal avtalen til godkjenning hos partienes stortingsgrupper, men det meste tyder på at det skal gå greit. Dermed er det bare formaliteter som gjenstår før Stortinget vedtar det endelige statsbudsjettet for 2023 i midten av desember.
– Det er fortsatt mange saker vi gjerne skulle sett i budsjettet, men vi er positive til at vi får et grønnere statsbudsjett. For eksempel er klimasatsordningen for kommunene tilbake i budsjettet med 100 millioner kroner, og det kommer 850 millioner kroner ekstra til klimatiltak gjennom Enova, sier von Hall.

Grønne vedtak

I tillegg har det blitt enighet om ikke mindre enn 45 anmodningsvedtak, der Stortinget ber regjeringen om å komme med tiltak, sette i gang utredninger eller sende saker ut på høring.
– Her er det en rekke grønne vedtak, blant annet at miljøhensyn og klimagassreduksjoner skal vektlegges i offentlige innkjøp. Norske kommuner bruker hvert år over 200 milliarder kroner på varer og tjenester, så dette kan få stor effekt.
­– Samtidig er det tiltak som vi må følge videre, for eksempel forslaget om å fremskynde kravet om nullutslipp i offentlige anskaffelser av bybusser fra 2025 til 1. januar 2024. Her må også biogass spille en sentral rolle. Dette er viktig for våre medlemmer innen avfall og ressurs, sier Von Hall.

Mudring, brannskole og VTA

Flere av bransjene i Samfunnsbedriftene kan notere politiske seire etter at den endelige budsjettavtalen kom på plass.
– Det er blant annet bevilget 35 millioner kroner mer til Grønn skipsfart, og så settes det av 70 millioner kroner til havneutdyping i Borg havn og Mehamn.
– Årets store begivenhet for brann og redning var naturligvis at det kommer en helhetlig gjennomgang av brann- og redningstjenesten i form av en stortingsmelding neste år. Det er imidlertid svært viktig og bra at den nye brannskolen også er sikret finansiering gjennom det endelige statsbudsjettet, sier von Hall.
I budsjettavtalen mellom regjeringen og SV er det lagt inn 500 plasser til varig tilrettelagt arbeid (VTA).
– Vi er glade for at budsjettavtalen har tatt inn over seg signalene som vi og flere andre spilte inn i budsjetthøringene i høst. Det er positivt med 500 flere VTA-plasser, men det er fortsatt et stykke igjen. Tall fra NAV viser at behovet ligger et sted mellom 900 og 1900 nye plasser hvert eneste år.
Last ned budsjettavtalen i tall
Last ned budsjettavtalen i verbalforslag
Her kan du laste ned budsjettavtalen i tall og verbalforslag.

Les mer om

Slik vedtas statsbudsjettet

Torsdag 6. oktober la finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fram regjeringens forslag til statsbudsjett for 2023 i finanstalen.
Deretter har de ulike komiteene og partigruppene på Stortinget jobbet videre med statsbudsjettet. Det er Stortingets finanskomité som har samordnet dette arbeidet.
Siden vi har en mindretallsregjering, måtte Arbeiderpartiet og Senterpartiet forhandle med minst ett annet parti for å sikre flertall for budsjettet. De endte med å søke samarbeid med SV.
Tirsdag 29. november ble regjeringen enig med SV om en budsjettavtale, som nå skal til godkjenning i partienes stortingsgrupper.
Alle budsjettinnstillinger skal være ferdig behandlet i Stortinget senest 15. desember.

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
E-postadresse
post@samfunnsbedriftene.no
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern