Søk

Dumping av klær skaper miljøproblemer

Tekstilforbruket må ned

Haug med tekstiler.
Enorme mengder tekstiler dumpes. Løsningen er å redusere forbruket. Der sitter produsentene med nøkkelen. Foto: iStock.
|
Publisert:
10. januar 2022

Den nylig avslørte dumpingen av tekstiler i Atacamaørkenen er et symptom på at noe er veldig galt. Kjernen av problemet er vårt overforbruk av klær.

Sortering av tekstilavfall innen 2025 er varslet. Men det er helt andre tiltak som virkelig kan gjøre noe med bergene av usolgte tekstiler.
NRK viste i Søndagsrevyen 9. januar at internasjonal tekstilbransje benytter frihavnen Iquique i det nordlige Chile til å dumpe tekstiler som ikke er solgt. Herfra havner 40.000 tonn tekstiler som avfall og dumpes i ørkenen. Utslippene av miljøgifter forgifter grunnvannet og mikroplast spres til havet.

Utnytter frisonen til dumping av klær

59.000 tonn usolgte klær fra USA og Europa importeres årlig til den chilenske økonomiske frisonen Alto Hospicio. Dette utgjør omtrent like mye som det totale norske årsforbruket på tekstiler.
Klærne er tiltenkt videresalg i hele Sør-Amerika, men kun en tredel av klærne blir distribuert for videresalg. Resten, altså nærmere 40.000 tonn årlig, blir dumpet i Atacama-ørkenen.

Stor klima- og miljøbelastning

- Denne saken synliggjør de største miljøproblemene til tekstilnæringen. Lokal forurensning fra kjemikalier og plast i tekstilberget er en side av saken, sier direktør Svein Kamfjord i Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs.
- I tillegg kommer miljøpåvirkningen fra produksjon og transport av tekstilene. Ifølge Verdensbanken står tekstilnæringen for 10 prosent av verdens totale klimagassutslipp. Da blir overproduksjon som dette helt meningsløst.
Les også: Nød lærer naken kvinne å spinne
Les også: Stortinget må snu bruk-og-kast-økonomien
- Tekstilfjellene i Chile er et symptom, og vi må gå til kjernen av problemet. Og kjernen er forbruket vårt. Vi må bruke bedre materialer i produkter som varer lenger, og vi må faktisk bruke tekstilene lenger.

Produsentene må ta ansvar

Samfunnsbedriftene mener produsentene må få et ansvar for tekstilene de setter på markedet. Både i design, produksjon, bruk og når de blir avfall.
- Hver og én av oss må gjøre det vi kan, men vi trenger også at systemet endres, slik at produsentene har interesse av å kutte overproduksjonen, sier Kamfjord.

Les mer om

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern