Søk

Samfunnsbedriftenes ledergruppeprogram:

Svært god effekt i ledergruppene

Peder Lykke, Elisabeth Østrem og Ståle Johansen i helfigur på kontor.
Peder Lykke, Elisabeth Østrem og Ståle Johansen i Vissa står bak ledergruppeprogrammet som Samfunnsbedriftene tilbyr. De kan melde om svært god effekt av programmet i de ledergruppene som har vært gjennom opplegget. Foto: Marius Eide, Vissa
|
Publisert:
20. april 2023

Ledergruppene som deltar i lederutviklingsprogrammet rapporterer om forbedringer på alle punkter, enten det er bedre beslutninger, færre konflikter eller økt læring.

Samfunnsbedriftene tilbyr et spesialtilpasset program for ledergrupper som baserer seg på Statens program for toppledergrupper – et program som så langt har blitt gjennomført på over 60 toppledergrupper.
I juni setter Samfunnsbedriftene i gang med tredje kull. Direktør Frode Bård Nilssen i Samfunnsbedriftene Arbeidsgiverservice kan fortelle at to av plassene allerede er bestilt.
– Men det er fortsatt plass til to ledergrupper. De som tror opplegget kan være interessant for deres ledergruppe, kan sende meg en e-post, sier Nilssen.

Suksess i Staten ...

En rapport fra 2019 vister at toppledergruppene i Staten har svært god effekt av programmet som baserer seg på kartleggingsverktøyet «Effect».
65 prosent av deltakere sier at de har fått mer effektive ledermøter, 70 prosent sier at de har endret hvordan de jobber i ledergruppen, og 73 prosent sier at ledergrupper har blitt et mer strategisk organ.
Figur som viser resultater av lederutvikling.
Figuren viser resultatene i ledergruppene før (lyseblå) og etter (mørkeblå) på ulike områder. Illustrasjon: Difi
Over 80 prosent rapporterer at de har blitt tryggere på hverandre i ledergruppen, mens over 70 prosent mener at ledergruppen har fått mer helthetlige perspektiver. 70 prosent opplever også at det har blitt mer nyttig og lærerikt å være en del av ledergruppen.

... og i Samfunnsbedriftene

Nå har organisasjonspsykologene Elisabeth Østrem og Peder Lykke fra Vissa sett på resultatene fra de første ledergruppene som har vært gjennom Samfunnsbedriftenes opplegg, som ble startet høsten 2021. De kan rapportere om like gode effekter som det man har sett i Staten.
– Det er utrolig spennende å se hvor stor nytte gruppene har av å bli kjent med hverandre og deres forskjellige måter å jobbe på, sier Peder Lykke.
– Allerede etter første økt har lederne koblet seg på hverandre og deler masse erfaringer. Gruppene ser ut til å sette stor pris på å møte grupper fra både egen og andre bransjer.
Lykke forteller at de har stor nytte av å bruke kartleggingsverktøyet «Effect». 
– Når vi møter ledergruppene for første gang, har vi allerede mye informasjon og data om hvordan lederne opplever gruppen. For oss gjør det at vi ganske presist kan utfordre gruppen på temaer de selv har meldt inn som relevante, sier han.

Ledergruppen ble et team

Brann og redningssjef Anders Løberg i Asker og Bærum brann og redning deltok med sin ledergruppe i programmet i 2022.
– Ledergruppeprogrammet til Vissa har bidratt sterkt til at ledergruppen i fellesskap, men også hver enkelt leder, har økt sin kunnskap og kompetanse. Vi anser oss nå mer som et ekte team som skal løse felles mål, enn en gruppe, sier Løberg.
Les også: – Ledergruppen ble et team

Passer nye og gamle ledergrupper

Peder Lykke i Vissa forteller at det har vært en stor variasjon i ledergruppene som har deltatt på Samfunnsbedriftenes lederutvikling så langt.
– Noen har kommet med helt nye ledere, mens andre har eksistert som gruppe en god stund. Tilbakemeldingene er at både nye og veletablerte grupper opplever programmet som nyttig.
– Nye grupper bruker typisk første samling til å sette gode mål for gruppen. For dem er ofte effektmåling nummer to ved slutten av programmet spesielt interessant.
– Etablerte grupper forteller at programmet gir en veldig fin «boost» med mye nyttig ny kunnskap, og en veldig god mulighet til å reflektere over temaer som forsvinner i en hektisk hverdag, sier Lykke.
Hvis du tror ledergruppeprogrammet kan være aktuelt for din bedrift, er det bare å sende en e-post til Frode Bård Nilssen i Samfunnsbedriftene Arbeidsgiverservice.

Les mer om

Frode Bård Nilssen
Bilde av Frode Bård Nilssen. Foto: Jill Johannessen.
Direktør
480 09 337
Send en e-post

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern